SPECIJAL: Kako podesiti Windows 10 posle instalacije

Bilo da li ste gamer ili ne, pravilno podešen operativni sistem je nešto što svakako morate da imate kako bi bili pravilno zaštićeni od spoljnih uticaja, a i kako bi iz tog sistema iscedili poslednji FPS u igrama!!! U svakom slučaju, Windows 10 fabrički dolazi sa kontroverznom telemetrijom, podacima koji se šalju Microsoft-u bez našeg znanja. Naime, nije toliko baš bez znanja koliko tu ima ulogu famozno “NEXT NEXT NEXT” prilikom instalacije, bez da se pročita šta to zapravo klikćemo NEXT, pa posle “ej nešto mi ne radi kako treba, mnogo mi “tandrče hard disk” itd.”

Objasnićemo šta je sve potrebno podesiti i kako se zaštititi maksimalno od telemetrije.

Prvo i osnovno, ovo je garant kod većine korisnika preskočeno, ali ništa strašno da se ispraviti, prilikom sveže instalacije Windows 10 operativnog sistema, ne treba odmah kliknuti na NEXT tj. USE EXPRESS SETTINGS, kada sistem ponudi odabir nekih opcija na uvodnom ekranu, već su fino sklonili opciju u levo, piše sitnim slovima, CUSTOMIZE SETTINGS, e pa ako niste potrebno je tu kliknuti i bukvalno sve na OFF staviti. Ne brinite se ako ovo niste uradili ili se ne sećate, biće ispravljeno kasnije. Takođe veoma bitno, ne pravite Microsoft account, već kliknite pored na Use Offline account (Local account).

Sada svejedno da li ste ovo već uradili ili niste, sledi ispravka. Potrebna su vam dva programčića koji će maksimalno ukloniti telemetriju, u pitanju su O&O Shutup 10 i Spy-Bot Anti Beacon. O&O Shutup 10 možete skinuti OVDE a Spy-Bot Anti Beacon OVDE.

Kada pokrenete O&O Shutup 10, idite na Actions i na Apply recommended settings, ponudiće vam da napravi Restore point, potvrdite na YES i to je to, pogasiće sve ono što ste prilikom instalacije ostavili uključeno ali i još neke dodatne, naravno nepotrebne stvari. U slučaju da program traži restart sistema, odradite to, pa krećemo posle na sledeći korak.

NAPOMENA: Ko igra originalne igre kupljene na Windows Store (recimo Forza serijal, Gears of War 4, ReCore i slične), nakon ovoga nećete dobijati ACHIEVEMENT-e u igrama, potrebno je da ručno upalite jedan servis kako bi ovo radilo, idite na Start kucajte Services, otvorite Services, nadjite servis pod imenom Connected User Experiences and Telemetry i promenite na AUTOMATIC START, zapamtite i to je to. Ko ne igra originalne Windows Store igre, preskočite ovaj korak.

Dalje, potrebno je instalirati Spy-Bot Anti Beacon, on će dodatno blokirati sve adrese preko kojih Microsoft vrši prikupljanje podataka. Instalirajte program, obavezno čekirajte opciju IMMUNIZE SETTINGS AT STARTUP.

Pokrenite program i kliknite na IMMUNIZE, pozeleneće sve kao na slici, što nam govori da je uspešno odrađen posao.

No tu nije kraj, idite na OPTIONAL tab, i dodatno svuda kliknite APPLY, u slučaju da koristite Windows Mail app, onda nemojte da blokirate One Drive Service (što i piše na slici). Idite na CLOSE i to je to, ne brišite program, neka ostane jer je potreban od sada pa na dalje.

Ovo je bilo ono najbitnije podešavanje Windowsa i zaštita od telemetrije, a sada za dodatnu optimizaciju sistema bacićemo se kompletno na Windows Settings, idemo redom svaku opciju koju treba podesiti, pa podesite onako kako je na slikama. Idemo prvo u Settings, a taj ekran izgleda ovako:

Pa redom idemo svaku opciju, prvo u System, ugasite Shared Experiences opciju i Remote Desktop.

Nazad u Settings, pa na Apps, Offline Maps, pogasite sve, sem ako ne koristite mape, mada realno gledano većina nas ima Google za to.

Dalje, Gaming opcija, isljucite GameBar, po mnogima glavni krivac za loš rad nekih igara, pogotovo na slabijim kompjuterima.

Takodje ugasiti i TruePlay.

Sledeće idemo u Ease of Access, Narrator na OFF.

Idemo dalje na možda najbitniji deo, PRIVACY. Ovde neće biti potrebna slika, pošto šta god vidite od opcija sve na OFF stavite. Bukvalno sve, u slučaju da koristite Windows app store aplikacije i potreban vam je mikrofon i kamera za te aplikacije ostavite ih, u protivnom gasite jer Microsoft koristi to.

Dalje, idemo na UPDATE, ovo nije pametno gasiti jer zapravo treba nam zbog novih funkcija i sigurnosnih zakrpa, ako vas kojim slučajem smara ovo, možete odgoditi update za maksimalno 1 godinu. Idite na Advanced Settings, pa na Deffer updates i izaberite 365 days. A to možete uraditi kao na slici ispod.

Takođe korisna opcija je Change active hours, kako bi Windows znao kada ne sme da vam dira kompjuter, tj. restartuje zbog updatea. Podesite željeno vreme kada NE ŽELITE da se kompjuter udpateuje.

U suštini ovo su neke osnovne smernice šta i kako podesiti za ugodniji rad i kako ne bi bili pod budnim okom velikog brata Microsofta, ukoliko imate nekih sugestija napišite nam u komentarima a mi ćemo se potruditi da dodamo to u tutorijalu i da dodatno pojasnimo ako nešto nije bilo jasno.

Ne propustite

Kako overklokovati graficku karticu

Kako “overklokovati” grafičku karticu?

Lagani tutorijal za poboljšanje performansi vaše grafičke kartice, ne poništava garanciju a može dovesti igru iz neigrivog u sasvim fluidno iskustvo igranja!!!

2 KOMENTARI

  1. Bravo! 🙂

  2. Svaka cast!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.