Novi virus je obišao ceo svet - kako se zaštiti od njega?

Novi virus je obišao ceo svet – kako se zaštiti od njega?

Napomena: Sve radite na svoju odgovornost. Svet Igara ne snosi nikakvu odgovornost za bilo kakvu moguću nastalu štetu.

Verovatno ste čitali ili slušali vesti, pa ste primetili jednu, dve ili tri desetine vesti o najnovijem obliku virusa (a nije uopšte virus) koji je oduzeo podatke korisnicima i traži sumu od 300 američkih dolara da bi ih dobili nazad.

U pitanju nije virus, već dva oblika malware-aransomware i worm (crv). Uloga prvog je da krišom (skoro nepovratno) šifruje sve lične podatke korisnika, a uloga drugog je da se na što više načina krišom razmnoži. Crv sam po sebi nije opasan – u svom čistom obliku je skoro potpuno bezopasan – jedino će da oduzme mesto na hard disku ili da uspori malo kompjuter dok se razmnožava, ali, kada se upari sa bilo čim drugim nastaje haos.

Da se upoznamo: Ransomware koji je obišao oko stotinak zemalja i “porušio” dosta javnih sistema (kompjutere bolnica, javnih prevoza, itd.) zove se WannaCry / Wcry / WannaCrypt.

Deluje opasno, ali uz malo znanja i pravilne zaštite, ne može vam ništa. Ovaj članak služi kao prevencija, a ne lek. Ako vam je već računar zaražen, nećete naći ovde rešenje za spas podataka, ali rećićemo vam (na dnu ćlanka) kako da vratite svoje hard diskove u upotrebu.

Wcry se sastoji iz dva dela, kao što smo napomenuli, i moraćemo da se osiguramo protiv oba. Krenimo prvo od jednostavnijeg, crva.

Da bi ste se zaštitili, morate da uključite Windows Update i proverite da li su skinuti martovski update-ovi od ove godine. Ukoliko vam izbaci listu update-a, tražite KB4012212 ili KB4012215 (kumulativni). Ako imate ova dva, i vaš računar se zarazi u budućnosti, crv neće moći da se proširi na lokalnu mrežu. Ovaj korak je posebno važan ukoliko imate Windows 7 Service Pack 1!

Druga mera zaštite je instalacija nekog normalnog Anti-Malware (ne Anti-Virus, mada je to sad sve isto) programa. Dobar AM, kada skenira fajlove, ne traži samo poznate potpise virusa (kao svaki anti-virus) već gleda njihovo ponašanje, pa ako je sumnjivo stavlja ih u karantin i efektivno briše iz računara. Idealan kandidat bi bio Malwarebytes Anti-Malware 3.

Sledeći korak jeste da se instalira normalan Firewall. Zaboravite na Windows Firewall i Microsoft Security Essentials. Ovde ima malo više izbora, pa je bilo koji poznatiji Firewall dovoljan. Bitno je da može da blokira svaki proces (ne samo .exe fajlove) i deli ulazne i izlazne portove. Ostavljamo vama izbor.

Zadnji korak, a dosta puta i prvi, je zdrav razum. Wcry se prvobitno širio putem e-mail-a, pa korisnici skinu neke podatke, često attachment-e, ili odu na neki sajt, pa skinu trojanca, i izgubiše sve podatke brzinom svetlosti. Dakle, ne otvarajte e-mail-ove od nepoznatih, ne idite na leve sajtove za pornografiku, torente, besplatne igre i slično; instalirajte dobru zaštitu i skenirajte sve što vam ulazi u komp.

Ako ste već izgubili podatke, pa, nema im spasa. Jedino što možete da uradite jeste isključite kompjuter i diskonektujete sa svih mreža. Onda izvadite hard diskove, priključite na kompjuter gde je Linux, ili ubacite Live CD pa pokrenite i formatirajte sve hard diskove koji su bili prisutni u zaraženom kompjuteru! Nema iznimki, nema “a nije baš tu…” inače rizikujete i ostale kompjutere. Za nezaštićen svet, Wcry je dosta opasan već je, a može i dalje još veću štetu da napravi. U prevodu – nije samo vaše dupe u pitanju.

Nadamo se da vam je ovaj članak malo pomogao, pa moćićete da nastavite surfovanje netom bez straha.

Ne propustite

Kako overklokovati graficku karticu

Kako “overklokovati” grafičku karticu?

Lagani tutorijal za poboljšanje performansi vaše grafičke kartice, ne poništava garanciju a može dovesti igru iz neigrivog u sasvim fluidno iskustvo igranja!!!

Jedan komentar

  1. Dusan Paklar

    Sve pohvale za clanak! Samo tako nastavite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.