Koji gamepad odabrati?

Koliko god voleli tastaturu i miša, s vremena na vreme dođe trenutak kada morate da uključite kontroler tj. gamepad u svoj PC. Ali, koji kontroler odabrati? Da li izabrati nešto iz Xbox ili Playstation tabora pa bežično povezivati, da li se držati starih marki kao što je Logitech ili nabaviti uvrnuti Steam Controller, nije nimalo laka odluka.
Zato smo mi tu za vas! Pošto smo probali maltene svaki iole bolji kontroler na tržištu, pokušaćemo da vam pomognemo u donošenju ove teške odluke.

XBOX 360 CONTROLLER

Nesumnjivo najčešći izbor PC igrača u poslednjih nekoliko godina, kontroler Xbox 360 konzole je postao standard kako po rasporedu tastera gde se levi palac manje zamara, tako i po šemi komandi. Velika je verovatnoća da ćete moći da ga uključite u sred igranja i da će ga igra instant prepoznati, a po našem iskustvu može da izdrži i izuzetne količine maltretiranja I bacanja po sobi. Verzija sa kablom je nešto lakša sa podužim kablom, dok bežična varijanta ima dobar domet da možete igrati i sa drugog kraja stana, ali zahteva dodatni adapter koji je specifičan i proizvodi ga samo Microsoft. Kvalitet izrade je sjajan, sem vrlo nepreciznog D-pada od koga bole prsti, mada je tranforming D-pad na limited serijama odlično rešio ovaj problem, moramo se zadržati na osnovnom modelu jer je ipak češći.

ZA: Dizajn, izdržljivost, trajanje baterije, kompatibilnost
PROTIV: D-pad, nema punjivu bateriju (može se kupiti odvojeno ili pak da koristite standardne punjive baterije), potrebno je kupiti dodatni adapter za bežično povezivanje
CENA: oko 50€ (65€ sa adapterom)

 

STEAM CONTROLLER

San o Steam mašinama je ostao lepa ideja Gabe Newella, ali nam je Valve na kraju podario jedan vrhunski PC gamepad. Steam Controller je ”cvećka” sam po sebi što van Steama, tj. Big Picture moda, nema funkciju kontrolera već miša, zahteva najviše navikavanja, a ni oči vas ne varaju – to je touch pad umesto desne analogne palice. Valve-ov uspeli eksperiment je kontroler čije su funkcije ograničene samo vašom maštom, odličnog kvaliteta izrade i kompatibilnošću sa apsolutno svakom igrom ikada napravljenom ako je pogurate kroz Steam. Kada jednom zaigrate Hearthstone iz fotelje na velikom TV-u ili budete kratkim pokretima palca komandovali svojim trupama u XCOM 2, teško ćete se vratiti na igranje na tastaturi. Takođe je i kompletan paket, pa dobijate USB kabl i bežični adapter u kutiji, a baterije ćete menjati možda jednom u 6 meseci.
Nažalost, nama na Balkanu je kupovina ovako nečega jako komplikovana i rešava se odlaskom u inostranstvo. Ali, verujte nam, itekako se isplati. Uostalom, koji kontroler će vam odsvirati uvodne note Portal teme kada ga uključujete?

ZA: Nerealno dobro trajanje baterije, izdržljivost, količina podešavanja, motion kontrole, dodatna oprema
PROTIV: Van Steama gubi funkciju, desni touch pad nije uvek dobra zamena za palicu, nema vibraciju, jako teška nabavka sa Balkana
CENA: oko 50€

 

XBOX ONE CONTROLLER

Mora se odati priznanje Microsoftu – možda nisu najbolji kada je promosivanje konzole u pitanju, ali znaju da naprave dobar gamepad. Praktično sve što smo rekli za Xbox 360 controller važi i za njegovog mlađeg brata, sa izuzetkom D-pada koji je precizan i ima jako zadovoljavajuć klik. Xbox One kontroleri su svi bežični bežični (naravno, Microsoft jedini proizvodi adaptere za povezivanje), ali se putem običnog micro USB kabla, kakvim punite svoj telefon, može povezati na PC i spremni ste za igranje. Ipak, MS je LB i RB tastere napravio malo ispupčenije pa je potrebno navikavanje ukoliko ste prešli sa 360 kontrolera.
Postoji i novija verzija kontrolera pod oznakom Xbox 360 S Controller, koji se može povezati na PC sa bilo kojim Bluetooth adapterom, tako da se eliminiše dodatna cena MS bežičnog adaptera.

ZA: Dizajn, izdržljivost, trajanje baterije, kompatibilnost
PROTIV: Navikavanje na LB i RB tastere, nema punjivu bateriju, potrebno je kupiti dodatni adapter za bežično povezivanje (sem ako ne kupite S verziju koja koristi Bluetooth povezivanje)
CENA: oko 60€

 

DUALSHOCK 4

Ali, dosta hvaljenja Microsofta, da proverimo šta Japanci znaju. A znaju, bome, štošta, jer je četvrti DualShock do sada njihov najbolji kontroler. Udobnog oblika, odličnog dometa ako ga koristite bežično, sa punjivom baterijom (ne naročito spektakularnog kapaciteta) i nekoliko više šminki nego opcija, DS4 je više nego dobar izbor za PC igrača. Istina, neke igre ga ne prepoznaju jer je DirectInput tipa pa ćete morati da koristite x360ce driver ili ga koristiti kroz Steam koji sada ima drivere. Povezivanje je isto kao kod Xbox One – micro USB kabl ili Sonyjev adapter. Nažalost, ništa od toga ne dolazi u kompletu sa kontrolerom. Cenovno, DualShock 4 je u istom rangu kao Xbox One kontroler, tako da je izbor više stvar ukusa i na koju ste ikonografiju i raspored navikli.

ZA: Kompaktan dizajn, punjiva baterija, motion funkcije
PROTIV: Nešto slabija kompatibilnost, kapacitet baterije je mogao biti veći, analogne palice se lako izližu
CENA: oko 55€

 

LOGITECH F710

Dolazimo i do klasike. Stari dobri Logitech nikako ne treba da bude zaboravljen, iako ne proizvode više fenomalno izdržljivi Dual Action (ozbiljno, preživljavao je bliske susrete sa betonskim zidovima). Serija F310, F510 i F710 je već neko vreme aktuelna, a svi ovi kontroleri su istovremeno XInput i DirectInput tako da nema brige o kompatibilnosti. Razlika je samo u tome da li želite nešto osnovno, vibraciju (F510) ili sve to pa bežično (F710), gde je naš izbor na skupljim modelima zbog male razlike u ceni. Logitech ima dobro poznati kvalitet izrade i izdržljivost, ali nas D-pad uopšte nije oduševio kao ni dizajn triggera koji ne daju dovoljno mesta za odmaranje prstiju i pružaju veliki otpor. Često su i na akcijama, pa možete sasvim povoljno nabaviti ove kontrolere koji su sam krem gamepada dizajniranih isključivo za PC.

ZA: Kompatibilnost, cena, dizajn
PROTIV: D-pad i triggeri, nema opcije za povezivanje kablom na wireless modelu
CENA: oko 60€

 

XBOX ONE ELITE CONTROLLER

A sada nešto i za vas sa dubljim novčanicima i Deda Mrazove koji ne kupuju na rate čekovima. Xbox One Elite kontroler, osim pretencioznog imena nosi i najvišu cenu na našoj listi. Šta onda dobijate za količinu novca po kojoj bi se i Player 1 i Player 2 igrali zajedno? Metalne delove i potpunu podesivost pre svega. Praktično sve što vam padne na pamet – visina i otpor analognih palica, vrsta D-pada, dodatne funkcije – sve to ima i Elite kontroler. Triggerima LT i RT možete skratiti hod, sa zadnje strane se mogu dodati male palice koje onda možete mapirati da imaju druge funkcije, a postoji i aplikacija za kompletnu promenu funkcija svih tastera. Na kraju, kada već plaćate ovoliko, dobijate ceo komplet fino zapakovan u torbici za nošenje. Fensi.

ZA: Dizajn, izdržljivost, gomila podešavanja i dodataka, metalni delovi
PROTIV: Cena, cena i opet cena. Cena.
CENA: oko 150€

 

ZAKLJUČAK

I time smo došli do kraja liste kontrolera koje preporučujemo kako PC igračima, tako i onima koji preferiraju igranje na konzolama. Jasno je da nismo bili u mogućnosti da testiramo SVE što se trenutno nalazi na tržištu, ali je ovo presek zaista najboljih kontrolera koje možete dobiti za svoj novac.
A sada i da konačno odgovorimo na pitanje ”koji je najbolji PC gamepad”. Ovde je jako teško izabrati ultimativnog pobednika, jer svaki od pomenutih uređaja ima više razloga zašto bi trebalo da bude vaš sledeći gamepad. Uzećemo u obzir cenu i dostupnost na našem tržištu, nažalost faktore koji i dalje moraju dosta da odluče za prosečnog gamera.
Bez daljeg odlaganja, najbolji kontroler za PC je…

Xbox One Controller
Ubedljivo najbolji odnos cene i funkcija ćete naći sa Xbox One kontrolerom (ili njegovom osveženom S verzijom). Kako je ipak nativni uređaj za nove Windows operativne sisteme, ovaj gamepad ne zahteva ništa od vas sem da ga uključite i uživate u svojim igrama. Kvalitetne izrade i udoban i na duže staze, sjajan je izbor ukoliko želite samo da se igrate i ne marite za makro tastere, reprogramiranje i ostalu šminku. Vreme je da Xbxo 360 kontroler ode u penziju i dobije zamenu.
Ipak, ne smemo zaboraviti da posebno pomenemo…

Steam Controller
Uređaj namenjen entuzijastima kojima ne smeta period navikavanja, čačkanja i podešavanja svega u ”sitna crevca” pre nego što budu mogli da se igraju. Potpuno uvrnut kontroler, ali zaista i jedini na tržištu sa kojim možete da igrate apsolutno sve. Naravno, dokle god vam ne smeta da u pozadini zavrtite Steam.

Ne propustite

Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands recenzija

Zamislite igru koja je open-world tipa, koja je The Division, a nije, koja je Far Cry, a nije, pa da, to je Ghost Recon Wildlands!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.