Kako overklokovati graficku karticu

Kako “overklokovati” grafičku karticu?

Overklok je ustaljen termin u PC sferi, a laički rečeno svodi se na “tjuniranje” grafičke karte kako bi radila brže nego što je fabrički propisano. Pitate se zašto bih ja to radio? Šta je sa garancijom?

Razlog zašto se ovo radi je logično brzina same kartice, a to omogućuje da neku igru koja recimo secka, pokrenete bez problema ili druge igre koje ne možete igrati na višim detaljima pokrenete na višim detaljima bez seckanja i štucanja. Za neko igranje koje ne secka smatra se 30 fps (fps = broj slika u sekundi), iako se 30fps smatra malo za pucačine iz prvog lica kod drugih žanrova je sasvim igrivo. Naravo cilj je uvek 60+ fps, ali ako neka igra recimo radi u 23-4fps i vidno štuca, overklokovanjem može postati potpuno igriva na 30+ fps, a naravo one koje rade na više ići će još više na gore.

Što se garancije tiče, ne brinite se ništa važi i dalje, to je najbitnije, do sada još nije bilo slučajeva crkavanja grafičke kartice zbog OC-a, sem u ekstremnim slučajevima nepažnje i otključavanjem voltaže same kartice, tj. mogućnosti podizanja struje koju grafički čip koristi. Srećom po sve nas ovo svaki proizvođač odmah ugasi, pa je potrebno malo vise od pukog softverskog “čeprkanja” kako bi se napravila neka šteta. A druga veoma bitna stvar je da većina proivođača potencira OC, svoje proivode pravi sa takvom tendecnijom da korisnik slobodno može da podesi po sopstvenoj želji, što bi rekli, oni se time diče i hvale.

U ovom tutorijali pokrićemo i AMD/ATI i Nvidia grafičke kartice, kako namestiti stabilne klokove i kako sve to testirati posle. Pre nego što počnemo uvek imajte najnovije drajvere instalirane za vašu grafičku karticu, evo tabele sa kompletnim podacima gde skinuti drajvere, ali i sav postreban alat za overklokovanje i testiranje stabilnosti.

Svi driveri, alat za overklokovanje i testiranje
 AMD/ATI driver LINK DO STRANICE
 Nvidia driver LINK DO STRANICE
 MSI Afterburner KLIKNI ZA SKIDANJE
 3D Mark KLIKNI ZA SKIDANJE
 Unigine Heaven Benchmark KLIKNI ZA SKIDANJE
GPU Z KLIKNI ZA SKIDANJE

 

AMD/ATI RADEON OVERCLOCK

Desni klik > AMD Radeon Settings

 

Ovo je glavna stranica/meni. Odmah idemo u gaming.

Ovde može da se podešava kvalitet AA, tekstura, Vsync itd. i OC za svaku aplikaciju posebno ili globalno za sve. Zbog tutorijala smo izabrali globalno. Tako da klik na Global Settings.

Kao što rekoh, ovde može da se podešava grafika i overclocking. Posto nas trenutno interesuje OC, idemo na Global OverDrive (ili samo OverDrive, ako ste ušli za neku aplikaciju posebno).

Da bi mogli da oc-ujemo, moramo prvo da kliknemo Accept, kako AMD ne bi bio kriv i odgovaran ako se nepažnjom, nedaj Bože, nešto desi, standardno.

Ovde su glavna podešavanja za OC. Kao što vidite na slikama ispod, ima monitoring za activity, gpu, memory clock, temperatura, fan speed itd. Apsolutno ništa ne dirajte sem gpu i memory clocka. Pošto po defaultu AMD ne dozvoljava veći clock od ispitanog, ovde je granica relativno blizu pa nam ni ne treba Power Control, a Fan Speed automatski kontrolise MSI Afterburner. Posle OC klik na apply i to je to. Čestitam! Ako planirate veći OC od dopuštenog, ne dirajte ovde nista, već otvorite MSI Afterburner i pratite sledeci korak.

U MSI Afterburneru ima nekoliko stavki za podešavanje. Sa desne strane je monitor gde vidimo sve što je bitno (CPU & GPU Usage, temperature, itd.). U opcijama možete da namestite šta zelite i kojim redosledom da prikazuje.

Prevucite sve slajdere na desno, kliknite apply pa idite na settings.

Ukoliko želite veci OC od dopuštenog (u mom slučaju je 1050/1500) onda idite u General i čekirajte “Extend official overclocking limits“.

Sledeći korak je postavka automatskog regulisanja brzine ventilatora (veoma bitno ukoliko vam se ne peče slanina na čipu od graficke). Ako ipak pečete, samo pozovite @aLx sa adresom i dolazim. Dakle, ove male kvadratiće prevucite kako mislite da treba (po defaultu nisu ovako raspoređeni). Naravno ovo sve zavisi od modela i proizvođača. Gigabyte sa tri windforce kulera verovatno ne mora da tera na 50 kao MSI sa 2 TwinFrozr 4. Del dugme brise kvadratice, a levi klik ih stvara, tako da, go nuts.

Još jedna bitka stavka jeste da u glavnom prikazu MSI Afterburnera čekirate Auto i kliknete zupčanik sa User Define da bi dozvolilo automatsko regulisanje brzine fanova.

I to je to, čestitam, imate overclockovanu i (nadam se) stabilnu karticu. Za testiranje stabilnosti uvek važi zlatno pravilo – aktiviran Unigine Haven, 3DMark ili Furmark, pa se diže Memory i/ili Core clock za 10/20Mhz. Kada počne da se ponaša čudno (pojava tzv “artefakta” iliti čudnih trouglića po slici ili tačkica), ili su temperature previsoke (za AMD Pitcairn mogu da idu i do 95 stepeni) zaustavite se i vratite jedno 20-30 MHz unazad.

Pokretanjem GPU Z programa možete proveriti da li vam je OC uspešan, narandžastim strelicama su prikazani OC klokvi, a ispod u plavim kvadratićima su fabričke vrednosti. Ujedno program daje i ostale relevantne informacije o grafičkom čipu.

 

NVIDIA OVERCLOCK

Što se NV grafičkih kartica tiče, kod njih je situacija za sam OC malo lakša a ujedno imaju mogućnost nešto višeg kloka u odnosu na konkurente. Sav OC se vrši preko MSI Afterburner programa, ne postoji mogućnost iz drivera kao što to AMD ima.

Još jednu stvar koju NV ima u odnosu na AMD, jeste tzv BOOST CLOCK, mogućnost da potera jos jedno 100-150MHz preko zadatih klokova.

Otvorite MSI Afterburner, možda ćete imati drugi skin, procedura i lokacija je na istom mestu, ovo su vam fabrička podešavanja.

Krećemo na OC, Core Clock podignite prvo za nekih 50Mhz pa onda idte dalje, Memory Clock može odmah za 100Mhz pa takodje posle podizanje u koracima od 25Mhz. Kod NV kartica bitan je i Power Limit kako bi bila stabilna, podignite na 105% nema potrebe za više. Power Limit i temperatura odmah ispod njega su povezani, tako da bez brige, samo se Power Limit podešava. Idite na APPLY, štiklirano, na slici kvadratićem označeno.

Kao i kod AMD kartica bitno je podesiti ventilatore, kliknite na SETTINGS (uspravna strelica na slici), pa na FAN i uključite Custom Fan Profile, namestite po želji i volji. Ne zaboravite da ga aktivirate na malom zupčaniku, na slici označeno krugom, AUTO opcija pored je automatski već podešena, ako nekim čudom nije, uključite je.

Još jednom provera za GPU Z kako bi se uverili da su podešene vrednosti uključene. Evo sada se vidi na slici da NV kartice imaju onaj BOOST CLOCK koji je uvek viši od zadatog CORE CLOCK-a. Naše zadate vrednosti su označene narandžastim strelicama, a fabričke su ispod u plavim kvadratićima.

 

TESTIRANJE STABILNOSTI

Ovo je veoma bitan korak, ali ujedno i najdosadniji jer se dosta vremena gubi kako bi se našao neki nasjtabilniji maksimalni klok. U suštini ako ste zadovoljni kako vam kartica radi na prvu loptu, nema potrebe za dalje. Ali uvek postoji ali i vuče nas da ispitamo do limita, pa iz tog razloga ovo može potrajati dosta dugo.

Ono čime se redovno testira grafička je 3D Mark verzija 11 ili novi koji se zove samo 3D Mark i koristi se FIRE STRIKE test. Pokrenite 3D Mark, nadjite Fire Strike test, treći po redu, on se koristi kod jedne grafičke kartice, prvi je za ULTRA 4K gaming, druge je za SLI (2 ili 3 grafičke povezane istvoremeno, odčekirajte Include Demo i kliknite na RUN, opustite se sve dok ne završi.

 

Najpre je potrebno uraditi test na neklokovanoj fabrički podešenoj kartici kako bi znali koliki je dobitak kasnije. U proseku ide od 10-15% nekada i više, u realnom radu +10fps od prilike maksimalno.

Evo recimo sa slika iz 3DMark11 testa na Radeon 280x kartici se vidi mali dobitak za podizanje od nekih 50Mhz-70Mhz samo, u proseku 5 fps dobitka. Naravno može i više ali naveo sam samo jedan omanji primer.

Ovo su fabrički rezultati

A ovo su OC rezultati

A evo i GTX970 rezultata za STOCK varijantu u Fire Strike testu kao i onu sa klokovima sa slika, cca 8-10fps dobitka

 Fire Strike  STOCK OC
Graphics Test 1
49.73 fps
59.97 fps
Graphics Test 2
41.67 fps
49.05fps

A evo i slike sa još malo poguranim klokovima i naravno većim dobitkom, ne preterano ali sasvim dovoljno, naravno može još da se pogura ali za sobom povlači dodatno zagrevanje kartice zarad nikakvog dobitka, tako da eto za ovu karticu je pronađen neki optimum na klokovima sa slika.

Što se tiče Unigine Heaven Benchmark testa, ista procedura, pokrenite podesite ovako kao na slici ispod, ULTRA quality, Tessellation na Extreme i AntiAliasing na x8, pa vidite koliki je dobitak na kraju, jer svi ovi sintetički testovi su namenjeni da poguraju karticu do kraja kako bi se uvidelo da li je stabilna ili nije.

Kliknite na run za početak testa, ali odmah čim krene animacija stisnite F9 kako bi otpočeo merenje.

Kada završi test izbaciće rezultat, izgleda ovako kao dole na slici (minus ovo u levom gornjem uglu, to je meni uključeno merenje preko MSI Afterburner-a). Iz priloženog se da videti da ovaj test bukvalno “mrcvari” grafičku, da se videti po temperaturi, jer se obično kreće do 65-67 stepeni. Nije ni ovo strašno, AMD se greju još više, za njih je 90 “radna” temperatura.

 

ZAKLJUČAK

Nema zaključka, radimo ovo iz znatiželje i što volimo to da radimo, a na kraju ima i dobrog rezultata pa eto može mnogo da posluži za pojedine igre koje ne mogu lepo da se pokrenu zbog štucanja i sličnih problema. Naravno ako imate grafičku karticu neke starije generacije ne očekujte čuda, no u nekim situacijama može vrlo lako iz neigrivog preći u sasvim igrivo stanje, makar sa nižim detaljima i minimalno 30 fps-a.

Za sva pitanja tu smo kao i uvek 😉

Ne propustite

Hackintosh – kako instalirati Mac OS Sierra 10.12.4 na PC-u

Instalirajte najnoviji macOS Sierra 10.12.4 na svom PC-u, ovaj tutorijal će vas voditi kroz postupke kako da odradite sve korak po korak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.